Womens Club
Σεπτέμβριος 18, 2021, 04:33:58 πμ *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
 
   Αρχική   Βοήθεια Αναζήτηση Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ανατομία Μοσχαριού  (Αναγνώστηκε 3627 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
alexia
Administrator
******
Μηνύματα: 345



« στις: Νοέμβριος 18, 2011, 02:08:35 πμ »

1. Σβέρκος ή Ελιά: Η ελιά δεν έχει πολύ λίπος και κάνει για βραστό, σούπες, μαγειρευτά, κιμά.

2. Σπαλομπριζόλες: Για σχάρα

3. Σπάλα: Η σπάλα έχει τα λιγότερα λιπαρά και κάνει για μαγειρευτό, φούρνο, βραστό.

4. Μπριζόλες: Για ψήσιμο στην σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι.

5. Κόντρα: Κάνει για ψητό ή ξεκοκαλισμένο μπορεί να τυλιχτεί σε ρολό για το φούρνο.

6. Φιλέτο: Κατάλληλο για την σχάρα.

7. Κιλότο: Είναι από τα πιο λιπαρά μέρη του μοσχαριού και κάνει για μαγειρευτά.

8. Στήθος & Στηθοπλευρές: Το πιο λιπαρό μέρος του ζώου. Κάνει για μαγειρευτά και φούρνο.

9. Λάπα (κοιλιά): Ιδανικό για κιμά.

10. Τρανς: Σχετικά άπαχο και στεγνό κρέας. Κάνει για σνίτσελ, ενώ κομένο σε λεπτές φέτες μπορεί να τηγανιστεί.

11. Νουά: Είναι ιδανικό για μαγείρεμα στην κατσαρόλα.

12. Στρογγυλό: Μαγειρεύεται όπως το κιλότο, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο το οποίο βοηθάει στο δέσιμο των σαλτσών.

13. Ουρά: Για μαγειρευτά και φούρνο

14. Κότσι - Ποντίκι: Το ποντίκι είναι πολύ καλό για βραστό και σε σούπες. Το κότσι κάνει για μαγειρευτό.



* beef_anatomia.jpg (19.77 KB, 454x272 - εμφανίστηκε 415 φορές.)
Αναφορά στον συντονιστή   Καταγράφηκε

Ο κόσμος είναι πολύς για να κάνω σε όλους το χατήρι!
maraki
Moderator
***
Μηνύματα: 97



« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 08, 2012, 11:06:31 πμ »

Μοσχάρι γάλακτος ονομάζεται το ζώο το οποίο μέχρι και την ημέρα σφαγής δεν είχε ξεπεράσει τους 14 μήνες ζωής και προτιμάτε για παιδικές τροφές και για ηλικιωμένους λόγω έλλειψης ''κακού'' λίπους.

Τα μέρη τώρα χωρίζονται ως εξής :

1. Κόντρα φιλέτο ξεκινάει από το Νο. 2 και φτάνει μέχρι και τις μπριζόλες.Είναι το πιο ακριβό κομμάτι του μοσχαριού,προτιμάτε σε λεπτά κομμάτια ψημένο στη σχάρα και η τιμή του μπορεί και να ακουμπήσει σε κάποιες ράτσες και τα 35 €/κιλό.

2. Κιλότο προτιμάτε για κιμά ή για σούπες και πολύωρα μαγειρευτά.Η τιμή κυμαίνεται στα 10 €/κιλό.

3./4./5./7. Μηρός /Τρανς /Νουά /Στρογγυλό. Οι ιδιότητες τους είναι ακριβώς ίδιες με το κιλότο απλά προτιμούνται απο τους χασάπηδες λόγω τις μειωμένης τιμής και τις χαμηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σχέση με το κιλότο και πολλές φορές την πατάμε.Σ' αυτά τα κομμάτια οφείλεται και ότι πολλές φορές στα βραστά αργεί πολύ το κρέας να μαλακώσει.Προτιμήστε όμως ένα κομμάτι Στρογγυλό Νο.5 καθώς βοηθάει στο να μας δέσει καλά η σάλτσα αν κάνουμε κοκκινιστά.

6.Κότσι ενδείκνυται για πολύωρο ψήσιμο στην κατσαρόλα και κάνει υπέροχες σούπες.Η τιμή του κυμαίνεται κοντά στα 11,50 €/κιλό

8./9 Λάπα είναι το καλύτερο κομμάτι για να φτιάξουμε το κιμά.Η τιμή φτάνει στα 8,50 €/κιλό

10./11./12. Μπριζόλες είναι ιδανικές για σχάρα ή γκριλ και η τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα την ηλικία και την προέλευση του μοσχαριού στα 10,40€/κιλό προσέξτε όμως να ζητάτε να τις κόβει λεπτές διότι βοηθάει στο ψήσιμο αλλά και στην ποσότητα.

13./14. Είναι το κομμάτι στήθος του ζώου το οποίο μετά το ξεκοκάλισμα του καταλήγει στον κιμά και είναι αρκετά οικονομικό αν ζητήσουμε αποκλειστικά απο εκεί ,με την τιμή να μην ξεπερνάει τα 7 €/κιλό.

15. Σπάλα η οποία ξεχωρίζει σε Νουά και ποντίκι, αρκετά λιπαρή και προτιμώ να μαγειρεύεται στο φούρνο.Η τιμή της κοντά στα 10€/κιλό

16. Σπαλομπριζόλες αρκετά εκλεπτυσμένο και αυτό και θέλει πολύ προσοχή στο μαγείρεμα να μην μας καεί φυσικά και μόνο σχάρα ή καυτό τηγάνι.Η τιμή τους ποικίλει και φτάνει ως τα 25 €/κιλό

17. Μπροστινό κότσι ίδιο ακριβώς όπως αναφέρθηκε και ποιο πάνω (6.)

18. Μοσχαροκεφαλή η οποία χρησιμοποιείται είτε για την γλώσσα είτε για κάποιο ζωμό.Τιμή αναλόγως παραγγελίας


Και για να μην ξεχάσουμε τις νεότερες τάσεις της γαστρονομίας η ουρά του μοσχαριού η οποία χρησιμοποιείτε ευρέως το τελευταίο διάστημα σε οσομπούκο,κοκκινιστά και άλλες γνωστές συνταγές και είναι συνήθως διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας στα 12 €/κιλό


Καλά ψώνια


* mosxari.png (61.47 KB, 320x195 - εμφανίστηκε 324 φορές.)
Αναφορά στον συντονιστή   Καταγράφηκε

Νευρωτικός είναι ο άνθρωπος που χτίζει κάστρα στον αέρα. Ψυχωτικός είναι εκείνος που ζει μέσα σε αυτά και ψυχίατρος αυτός που παίρνει τα νοίκια.
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!